Aίτημα καθυστέρησης της έναρξης των ενταξιακών διαδικασιών των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ έχει υποβάλει η Ελλάδα προς την ηγεσία της Συμμαχίας, παρά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι όλα βαίνουν ομαλώς και ότι δεν υπάρχει κανένας -παρών ή μελλοντικός- κίνδυνος από τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Το ελληνικό αίτημα έχει γίνει, επί της αρχής, αποδεκτό από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ θετική στάση τηρούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία, αν και εκφράζουν φόβους για κάποιο πρόβλημα της τελευταίας στιγμής που θα ανέτρεπε το πολιτικό κλίμα και το διπλωματικό πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων.
Η πρωτοβουλία της Αθήνας αποτελεί πρόταση κορυφαίου υπηρεσιακού παράγοντα του υπουργείου Εξωτερικών, που έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών Αλ. Τσίπρα και από τον αναπληρωτή υπουργό Γ. Κατρούγκαλο.
Σε διπλωματικό επίπεδο, η πρωτοβουλία είναι άριστη, καθώς αποτελεί την ύστατη γραμμή άμυνας της ελληνικής πλευράς έναντι ενδεχόμενης αλλαγής τακτικής της ηγεσίας των Σκοπίων, αφού διατηρεί το όπλο αντίδρασης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο η κυβερνητική πρωτοβουλία αποτελεί τρανταχτή απόδειξη ότι όλα παραμένουν ρευστά και ότι ούτε οι ίδιοι οι εμπνευστές και φανατικοί υποστηρικτές της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν έχουν εμπιστοσύνη στην ΠΓΔΜ και στις πρόνοιες της διακρατικής συμφωνίας που θέλουν να κυρώσει η Βουλή των Ελλήνων.
Η πρωτοβουλία κατέστη απαραίτητη επειδή, πρώτον, η ρηματική διακοίνωση της ΠΓΔΜ (που παρουσίασε και υπερασπίστηκε προχθές στη Βουλή ο κ. Τσίπρας) δεν κρίνεται, τελικά, επαρκής για τα ελληνικά συμφέροντα. Δεύτερον, επειδή το υπουργείο Εξωτερικών δεν μπορεί να καταλήξει σε ασφαλές συμπέρασμα αν η κύρωση από τη Βουλή των Σκοπίων έχει όντως την απαραίτητη νομική βαρύτητα και εγκυρότητα όσο δεν την υπογράφει ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας Γκ. Ιβανόφ.
Η ελληνική πλευρά υποτίθεται ότι, εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή τις ερχόμενες ημέρες, κρίνει επαρκή την υπογραφή του σχετικού φύλλου της εφημερίδας της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ από τον πρόεδρο της Βουλής Τ. Τζαφέρι, αντί του κ. Ιβανόφ. Στην πραγματικότητα όμως το αίτημα στο ΝΑΤΟ αποδεικνύει ότι, λόγω της κρισιμότητας και της πολυπλοκότητας του ζητήματος, ο πρωθυπουργός και το υπουργείο Εξωτερικών δεν θέλουν να αναλάβουν το ρίσκο επίσημης και οριστικής αποδοχής της έωλης νομικής πρακτικής των Σκοπίων.
Η διαδοχή Ιβανόφ
Η διαδοχή Ιβανόφ
Υπενθυμίζεται ότι η θητεία του κ. Ιβανόφ λήγει σε λίγους μήνες, χωρίς να μπορεί να προβλεφθεί τι μπορεί να πράξει έως τότε ή ποιος θα είναι ο διάδοχός του και τι θα πράξει εκείνος.
Κατόπιν αυτών των εξελίξεων, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ φέρεται ότι έχει συμφωνήσει, προς το παρόν, στην καθυστέρηση αποστολής της πρόσκλησης ένταξης προς των Σκοπίων, χωρίς πάντως να μπορεί να εκτιμηθεί το χρονικό διάστημα ισχύος ή επανεξέτασης της απόφασής του. Η έντονη ρωσική αντίδραση κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και ίσως με περίεργες παρασκηνιακές ενέργειες γενικότερα στα Βαλκάνια, ίσως οδηγήσει το ΝΑΤΟ στην επανεξέταση της παρούσας απόφασης αναστολής της πρόσκλησης με το επιχείρημα ότι πρέπει να αποκρουστούν επειγόντως οι κινήσεις της Μόσχας.
Αντίθετα, σε περίπτωση που η εκκρεμότητα στο ΝΑΤΟ διατηρηθεί για αρκετούς μήνες, η ελληνική απόφαση για την έγκριση της ενταξιακής διαδικασίας των Σκοπίων θα αποτελέσει θέμα προεκλογικής αντιπαράθεσης στην Αθήνα και η απόφαση ίσως χρειαστεί να ληφθεί από την επόμενη κυβέρνηση.
Και, ασφαλώς, τώρα εξηγείται γιατί ο κ. Τσίπρας αποφάσισε την αποσύνδεση των δύο ψηφοφοριών (κύρωση «Πρεσπών» και πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ) με μεγάλη χρονική απόσταση μεταξύ τους.
Και, ασφαλώς, τώρα εξηγείται γιατί ο κ. Τσίπρας αποφάσισε την αποσύνδεση των δύο ψηφοφοριών (κύρωση «Πρεσπών» και πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ) με μεγάλη χρονική απόσταση μεταξύ τους.
loading...
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου