Σε ένα νέο παραλήρημα κατά της Κύπρου επιδόθηκε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατηγορώντας τους Ελληνοκύπριους για αρνητισμό και αντίθεση στις «προσπάθειες» της Άγκυρας. Και αυτό ενώ το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, με προπαγανδιστική αφίσα διαμηνύει πως ολόκληρη η Κύπρος είναι τουρκική.
Από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου επικρατεί σιγήν ιχθύος. Κανείς δεν απαντάει στις τουρκικές προκλήσεις, ενώ η Άγκυρα διεκδικεί και ψεύδεται ανεξέλεγκτα.
Στα ανοιχτά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας αναφέρθηκε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και φυσικά στο Κυπριακό, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε μαθητές, μελετητές και μέσα μαζικής ενημέρωσης σε συνέδριο που διοργάνωσε το πανεπιστήμιο TOBB στην Άγκυρα.
Σύμφωνα με την Yeni Safak, o Τσαβούσογλου δήλωσε ότι πολλές συγκρούσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος μετατρέπονται σε «παγωμένες συγκρούσεις», αναφέροντας τα παραδείγματα του Κυπριακού και της Κριμαίας.
Συγκεκριμένα για με το Κυπριακό, όπως μεταδίδει η κυπριακή ιστοσελίδα sigmalive.com, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι παρά τις θετικές προσπάθειες της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων, «οι πλευρές δεν μπόρεσαν να επιτύχουν μόνιμη λύση στην μακρόχρονη σύγκρουση λόγω της αρνητικής στάσης των Ελληνοκυπρίων και των χωρών της ΕΕ».
Σχετικά με τον πόλεμο στη Συρία, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι όλοι οι παίκτες στη Συρία, είτε τους αρέσει η Τουρκία είτε όχι, γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να αγνοήσουν την Τουρκία για την επίλυση του συριακού προβλήματος.
«Αν και καταφέραμε κάποια επιτυχία στη σταθεροποίηση ορισμένων μερών της Συρίας, δεν είμαστε ακόμα πολύ κοντά σε μια μόνιμη λύση», δήλωσε ο Τσαβούσογλου
Ερωτηθείς για το θέμα της Ισλαμοφοβίας ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε, «Ο αντισημιτισμός είναι πολύ ισχυρός στην Ευρώπη, πολύ ισχυρότερος από την ισλαμοφοβία, ξέρω πολύ καλά, αλλά υπάρχουν αυστηροί νόμοι κατά του αντισημιτισμού. Δεν υπάρχουν νόμοι κατά της ισλαμοφοβίας», ανέφερε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του sigmalive.com.
Παράλληλα κατηγόρησε την Ευρώπη ότι ενίσχυσε τις προσπάθειές της εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων, «όπως το PKK και η Daesh, μόνο όταν οι ομάδες αυτές άρχισαν να επιδίδουν επιθέσεις και επιθέσεις στο έδαφός τους».
Yστήριξε μάλιστα ότι σήμερα υπάρχουν περισσότεροι εκτοπισμένοι παρά την περίοδο του BΠΠ.
Μεταξύ άλλων τόνισε την «επιχειρηματική και ανθρωπιστική εξωτερική πολιτική» της Τουρκίας, λέγοντας ότι η Τουρκία υποστηρίζει τον πολυμερή διάλογο, τη διαπραγμάτευση και τη συναίνεση παρά την μονομερή προσέγγιση, τους εμπορικούς πολέμους και τον προστατευτισμό.
loading...
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου